Kot Kumaş
Kot kumaş toplam tekstil üretiminin önemli bir dilimini içermektedir. Yalnızca klasik ve temel denim kumaş değil, aynı zamanda orta ve daha yüksek nitelikli kot kumaşlar talep olarak önde olmuşlardır. Parti kumaş sektöründe epey bir yer edinmiş olan denim kumaş, kıyafetlerde, gömleklerde, bluzlarda ve ceketlerde oldukça sık kullanılmaktadır. Orijinal denim, koyu mavi çivit renklere sahiptir. Ayrıca kot kumaşı, süper maviden siyaha, açık maviden kahverengiye kadar tüm renklere sahip olabilir. Kot kumaşının elyafı genellikle doğal kumaş elyafları arasında yer almaktadır.
Kot kumaş 1873 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde üretilmeye başlanmıştır. Kot kumaşı ilk olarak Levi Strauss tarafından üretilmiştir. İlk pantolon, denim kumaşının ağır bir türünden üretilmiştir. Kısa süre sonra Levi bu kumaş türünün maden işçileri, çiftçiler ve kovboylar için ideal bir giysi olduğunu fark etmiştir. Çünkü bu kumaş türü çok dayanıklı ve işlevsellik bakımından esnek bir yapıdadır.
Denim kumaş üretimi, dünya tekstil endüstrisinde başı çeken ülkelerde hızlı bir şekilde gelişmiştir. “Denim” kelimesi, ismini Fransa’nın Nimes şehrinde test amacıyla üretilmiş “serge de Nimes” kumaşından almaktadır. ABD’de, 18. yüzyılın sonlarından beri bir tür pamuklu pantolon çeşidi olan “kot pantolon” üretmek için kullanılmaktadır.
1800’lü yıllarda, Amerikalı altın madencilerinin güçlü, daha uzun süre dayanabilen ve kolayca yırtılmayan kıyafetlere ihtiyacı vardı. Levi ve onun arkadaşı bir terzi, madencilere dayanıklı malzemeden yapılmış bir kıyafet dikmek istediler. Daha sonra pantolonun yırtılma eğilimi olan yerlerine perçinler yardımıyla güçlendirilmiş bir pantolon (kot pantolon) üretmeye başladılar. Bu, kot kıyafet furyasının başlangıcı olmuştur.
Kot kumaşı ilk başlarda yüksek dayanıklılığı nedeniyle işçiler tarafından giyilen giysilerin yapımında kullanılmıştır. Daha sonra aktörlerin kot pantolon giydiği kovboy filmleri yapılmaya başlanmıştır. Bundan sonra popüler olan denim, 2. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla popülerliğini eskisi kadar koruyamamıştır. Ancak Amerikan askerleri izinli zamanlarında kot pantolon giymeye başlamıştır. Bu sayede dünya tekrar denim kumaşa ilgi duymaya başlamıştır. Savaş bittiğinde, denim yapan diğer şirketler de ortaya çıkıp rekabeti artırmaya başlamışlardır.
Genç jenerasyon 1950’li yıllarda hızlı bir şekilde kot pantolon giymeye başladı. Kot pantolon modası 1953’de yayına giren bir ABD filmiyle ortaya çıkmıştır. Filmin baş karakteri Marlon Brando’dur. Okul ve tiyatro gibi halka açık bazı yerlerde kot pantolon yasaklanmıştır. Yasağın sebebi filmin içeriğini sembolize ettiği ile alakalıdır.
1960’lara geldiğimizde, hem erkek hem de kadın pantolonlarında fermuar bulunmaktaydı. Daha sonra denim üreticileri farklı kot stilleri yapmaya başlamışlardır. Gelişen teknoloji ile birlikte 1960’dan sonra seri üretime geçirilen denim, karşı kültürlere de aktarılmıştır. Denim kumaşı, moda haline gelmeden önce, önlüğü bulunmayan bir tulum olarak kullanılmaktaydı. Nitekim 1960’a kadar Levi’nin ürününü “kot pantolon” yerine “bel tulumu” olarak adlandırmışlardır.
1960’larda giyimi daha da yaygınlaşan kot pantolon, 1970’lere girildiğinde Amerika’da gündelik hayatın bir parçası haline gelmiştir. Denim uzun süreli kullanım için idealdir. Gündelik kullanımda moda haline gelmiş bir kumaştır.
Denim kumaşın genel özellikleri şu şekildedir:
Yardımcı Kaynak: Wikipedia
İpucu: Denim kumaş çeşitleri ve özellikleri ilgili detaylı bilgi için >>> “Kot Kumaş Türleri”
Hazırlayan : Muhammet BARLAK
© 2020 Ret Grup Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti. Tüm hakları saklıdır.